Hvordan komme igang?

Når det gjelder denne guiden, er den basert på egen erfaring og lesning i blant annet sosiale media.
Det ansees ikke å være noen fasit på dette, og dette dokumentet er kun mens som en veileder.

Når man kommer inn i denne hobbyen kan den i første øyekast virke litt overveldende, og det er dette vi ønsker å gjøre noe med. Med denne lille guiden vil vi gi dere en hjelpende hånd til å komme igang med denne fantastiske og sosiale hobbyen.

Før du kommer deg på luften og kaller på andre operatører for første gang, er det en del forskjellig man burde tenke på og ta stilling til. Det er også en del ord og uttrykk man i det minste burde ha kjennskap til for både å forstå og navigere seg lettere i denne «jungelen». Vi går ikke så veldig dypt i det tekniske her, og fokuserer mer på forståelse og komme igang.

Vi kan begynne med litt tørr teori, og ta for oss selve utstyret etterpå.

Hva sier loven?
Bruken av 11-meter’n er regulert etter fribruksforskriften og man trenger ingen lisens for å bruke dette frekvensområdet. Derimot er det noen lover som sier litt om godkjenning av utstyr til denne bruken og effekten. Slik lovverket regulerer 11-meter’n i dag, har vi lov til å ha maksimal sendeeffekt på AM og FM på 4watt og på sidebånd (USB/LSB) kan man sende med maksimalt 12watt. Lovlige CB radioer blir levert slik at de ikke kan sende med mer effekt enn dette, og samtidig ikke sende utenfor det angitte frekvensområdet som innebærer fra 26.965MHz til 27.405MHz. Mer kan leses under Lover & Regler her på siden.

Hva utstyr trenger jeg?
Akkurat hva utstyr du trenger for å komme igang avhenger noe av bruken du planlegger, og hvor du skal bruke utstyret. Det blir litt forskjeller om man skal ha radioen inne, hjemme, eller om man skal ha den i bil eller kanskje campingvogna. Det er noen viktige forkjeller å tenke på om man skal montere radio hjemme eller i bilen; de aller fleste (om ikke alle?) 11-meter radioer i dag er bygget for 12volt, noe som betyr at dersom du skal ha radioen innendørs må du ha en god strømforsyning i tilleg. Også valget av antenne er noe helt annet mellom hus og bil. Under har vi sett litt nærmere på hus og bil montering.

*Radio i hjemmet
Når du skal sette opp radio i hjemmet er det viktig å ha en dedikert plass til dette. Enten det er bodet ved den faste go’stolen din, eller på kontorplassen eller andre plasser. Når du har funnet den «perfekte» plassen for deg er det bare å sette seg ned og skrive en liten handleliste. Dette er også noe de Norske forhandlerne gjerne hjelper sine kunder med. Her er en grunnliste med utstyr du trenger:
Radio – Strømforsyning – Coax – Baseantenne (Husk på at avstanden mellom radio og antenne ofte er lengre enn du tror, så kjøp nok coax!)

*Radio i bilen
Når radio skal monteres i bil trenger man noe mindre utstyr siden bilene våre er 12volt, men derigjen _kan_ det by på mer jobb med montering. Alt kommer an på den som skal ha radioen i bilen og hvor man vil ha den montert. Noen liker å ha den oppå dashbordet eller på siden av midkonsollen, mens andre tar seg bryet med å montere radioen din i dashbordet sammen med fek bilens radio og ekstraarbeidet dette kan føre med seg. Merk at mange av dagens magnetfot antenner har allerede påmontert 4 meter coax, noe som i mange tilfeller er nok. Karosserifester derimot har ikke coax, og da må den kjøpes i tillegg. Det er også en del bilantenner hvor det følger med magnetfot, mens noen må dette kjøpes i tillegg. Her er en grunnleggende liste med utstyr du trenger for montering i bil:
Radio – Bilantenne – Karosserifeste/Magnetfot – (Coax) (Husk på at det fort går mer coax enn du trur også her!)

*Generelt:
Det er også noen saker som kan vere praktisk å enten ha selv eller ha relativt lett tilgang til.
For å justere antenner kan man bruke det innebyggede SWR meteret mange radioer har, men disse er ikke alltid like pålitelige. Derfor anbefaler vi er eksternt SWR meter til å justere og evt overvåke antennen.
12v batteri og lader til bruk innendørs. Kjører du radioen din hjemme fra et 12v batteri eliminerer du nesten all støy som radioen ellers hadde tatt inn via strømnettet.

Dette var kun en kortversjon av å komme igang med radio, men det er i grunnen ikke stort mer komplisert enn dette. Om du skulle ha noen spørsmål til dette eller utover dette er det bare å ta kontakt med oss, så skal vi besvare alle eventuelle spørsmål etter beste evne.
Vi anbefaler også å bruke sosiale medier da det er utrolige mengder kunnskaper samler i grupper på bla facebook.